מאת בר מאסטר – ביה"ס הרשמי לברמנים בישראל – קורס ברמנים.
הכוסות הם הכלים בהם מגישים את הקוקטיילים והמשקאות בבר, ויש להם תפקיד חשוב מאוד בוויזואליות של המשקה ובחוויה הכללית שבישיבה על הבר. הרי ידוע אנחנו אוכלים ושותים דרך העיניים והרושם הראשוני נקבע ע"י החוש הכי חזק שלנו – חוש הראייה, לכן לכוסות בבר תפקיד חשוב בחוויית שתיית משקאות. חושבים שאתם מכירים את כל הכוסות בבר ? אנחנו בטוחים שלא. קבלו מאיתנו מאמר שמסכם את כל הכוסות בבר. מה שכן, חשוב תמיד לוודא שהכוסות שלכם נקיות ומבריקות.
הכוסות בבר
♦ כוס צ'ייסר Shot Glass– כוס קטנה בעלת נפח של כ 30 מ"ל המיועדת להגשת משקאות בעלי אחוזי אלכוהול גבוהים (וודקה, טקילה וכו') שנהוג לשתות "במכה" אחת כדי לתת "בוסט" של אלכוהול לגוף. כוס צ'ייסר מוכרת בעולם ככוס "שוט" ויש לה מגוון עיצובים.
♦ כוס שוט Shot Glass– ממש כמו צ'ייסר רק בנפח גדול יותר – מכילה כ 60 מ"ל ובעלת אותו ייעוד – לשתות "במכה" ולתת "בוסט" של אלכוהול לגוף. לכוסות שוט מגוון צורות ועיצובים, החל מכוס צרה וארוכה ועד לרחבה ונמוכה. מוכרת גם ככוס "דאבל שוט".
♦ כוס היי בול Hi-Ball או Highball – כוס להגשת משקאות אלכוהוליים עם תוספת משקה קל כגון: וודקה עם תפוזים, ג'ין וטוניק, רום וקולה, וויסקי וג'ינג'ר אייל ועוד. בכוס היי בול תמיד מוסיפים קרח עד לסוף הכוס וגם קשית.
♦ קולינס Collins Glass – כוס להגשת קוקטיילי קולינס או קוקטיילים עם מרכיב מוגז. הכוס מאוד דומה לכוס היי בול ולעיתים לא מבדילים ביניהם. כיום כוסות היי בול וקולינס התאחדו לכוס אחת ולכל כוס גבוהה קוראים היי בול. בעיקרון כוס קולינס ארוכה יותר, צרה יותר ובעלת נפח גדול יותר.
♦ כוס סלינג Sling Glass – כוס להגשת קוקטיילים מסוג סלינג שהחלו את דרכם עוד לפני המצאת הקוקטייל במאה ה 19. ניתן להגיש בה קוקטיילים ארוכים שמיועדים לכוסות הקולינס. הכוס מאוד דומה לכוס פילזנר המיועדת להגשת בירות והיא כמובן מזוהה מאוד עם הקוקטייל "סינגפור סלינג".
♦ כוס טיקי Tiki Mug – כוס להגשת קוקטיילים טרופיים ואקזוטיים המכונים קוקטיילי טיקי. כוסות אלה עשויות בדר"כ מקרמיקה עם דמויות של אלים שמקורם בתרבות הפולינזית.
♦ כוס לואו בול/אולד פאשן/רוקס Low-Ball/ Old Fashioned/ Rocks – כוס להגשת משקאות אלכוהוליים שרוצים לשתות בצורה נקייה (ללא תוספות) עם או בלי קרח לפי בחירה. משקאות שמוגשים בכוס זו הם בדר"כ בעלי טעם ולכן נוהגים לשתות אותם "באיטיות" כדי ליהנות מהם. וויסקי, ליקרים ומשקאות מיושנים הם המשקאות הנפוצים בכוס לואו בול. יש גם קוקטיילים המוגשים בכוס זו כגון – קאיפירנייה, מאי טאי ועוד.
♦ כוס מרטיני Martini Glass– כוס להגשת קוקטיילי מרטיני לסוגיהם, עם הזמן החלו להגיש בה גם קוקטיילים נוספים וכיום היא כוס להגשת קוקטיילים. קוקטיילים בכוס מרטיני מוגשים ללא קרח וללא קשית. לפני הכנת הקוקטייל נהוג לקרר את הכוס ע"י הכנסתה למקרר או ע"י מילוי הכוס בקרח לפני הכנת הקוקטייל ורגע לפני מזיגת הקוקטייל לכוס שופכים ממנה את הקרח.
♦ כוס קופ Coupe Glass / Couppete – כוס שמקורה במאה ה 17 בסביבות 1663 המשמשת להגשת קוקטיילים. בעבר היה נהוג להגיש בה גם שמפניות עד שהגיעה כוס ה"פלוט" שהחליפה אותה. הקוקטיילים בכוס זו מוגשים ללא קרח וללא קשית. לפני הכנת הקוקטייל נהוג לקרר את הכוס ע"י הכנסתה למקרר או ע"י מילוי הכוס בקרח לפני הכנת הקוקטייל ורגע לפני מזיגת הקוקטייל לכוס שופכים ממנה את הקרח.
♦ כוס ניק&נורה Glass Nick&Nora – כוס להגשת קוקטיילים המזכירה כוס קופ קטנה וצרה יותר. כל קוקטייל שמוגש בכוס קופ/מרטיני ניתן להגיש בכוס זו ולהיפך. הכוס קרויה על זוג בדיוני מתוך הרומן "האיש הרזה". הספר ודמויותיו עובדו גם לסדרת סרטים בשנות ה20 ו ה30.
♦ כוס מרגריטה Margarita Glass – כוס להגשת קוקטייל המרגריטה. מעין הכלאה של כוס קופ עם כוס פלוט. כוס זו החלה להיעלם מהברים וכמעט ואינה נראית יותר. את קוקטייל המרגריטה מגישים כיום גם בכוס קופ ואפילו בלואו בול.
♦ כוס קוקטייל פוקו גרנדה Poco Grande Glass – כוס להגשת קוקטיילים עם מאפיינים טרופיים ואקזוטיים.
♦ כוס קוקטייל הוריקן Hurricane Galss – כוס להגשת קוקטיילים, די דומה לכוס פוקו גרנדה רק ארוכה יותר ובעלת נפח גדול יותר (אפילו כפול). הקוקטיילים המוגשים בדר"כ בכוס זו הם בעלי מאפיינים טרופיים ואקזוטיים בדיוק כמו הפוקו גרנדה.
♦ כוס גובלט Goblet Glass – כוס גובלט היא מעין כוס יין "גסה" בעלת רגל קצרה ועבה. כוס זו הייתה נפוצה במאה 19 להגשת קוקטיילים. כיום אינה נראית יותר בברים.
♦ כוס סאוור Sour Glass – מעין כוס יין קטנה המיועדת להגשת קוקטיילי סאוור והייתה נפוצה במאה ה 19. בעוד שקוקטייל סאוור עם קרח הוגש בכוס אולד פאשנד, קוקטייל סאוור ללא קרח הוגשו בכוס זו. כוס "סאוור" כבר אינה קיימת בברים וקוקטייל סאוור ללא קרח מוגש כיום בכוס קופ.
♦ כוס ג'ולפ Julep Cup – כוס העשויה מנירוסטה המיודעת להגשת קוקטיילי ג'ולפ. מה שמיוחד בכוס זה שהיא הופכת להיות ממש קפואה בגלל השימוש בקרח כתוש.
♦ כוס מיול Mule Mug – כוס שהיא בעצם ספל העשוי מנחושת ומיועדת להגשת קוקטיילי מיול Mule למיניהם. הכוס התפרסמה עם המצאת קוקטייל ה"מוסקו מיול" בשנות ה 40 קצת אחרי כניסתה של הוודקה לארה"ב.
♦ כוס סניפטר Snifter – כוס להגשת משקאות הברנדי לסוגיהם או משקאות בעלי ארומות. הכוס בנויה בצורה כזאת שהיא מרכזת את הניחוח של המשקה לכיוון האף ובכך ניתן לחוות יותר טעמו וניחוחו של המשקה. המשקה בכוס זו מוגש ללא קרח וללא תוספת.
♦ כוס טודי Toddy Glass – כוס שנראית בדיוק כמו ספל קפה מזכוכית המיועדת להגשת קוקטיילי טודי שהיו נפוצים במאה ה 18. כיום כנעט ואין מגישים בברים קוקטיילי "טודי" ולכן אין רואים את הכוס כיום בברים. יש קוקטייל חם אחד שהצליח לשרוד ומוכר בכל העולם והוא Irish Coffee אותו נגיש בכוס זו.
♦ כוס שרי Sherry Glass/Copita – כוס יין קטנה שנסגרת מעט לקראת סופה המיועדת להגשת יינות מחוזקים כמו שרי, פורט ומדירה ומתאימה גם ליינות קינוח.
♦ כוס פלוט Flute Glass – כוס להגשת יינות מבעבעים כגון – שמפניה, למברוסקו, קאווה ועוד. הכוס בנויה בצורה שגורמת לבועות "לברוח" בקצב איטי. כוס זו החליפה את כוס הקופ שבה היה נהודג להגיש יינות מבעבעים.
♦ כוס יין אדום Red Wine Glass – כוס גדולה ו"פתוחה" בעלת רגל המציגה לראווה את יופיו של היין האדום וגם רחבה על מנת לתת לו "להיפתח" בכוס. יין אדום נהוג להגיש בטמפ' של 16-18.
♦ כוס יין לבן White Wine Glass– כוס גדולה וצרה יותר מיין אדום בעלת רגל המציגה לראווה את יופיו של היין הלבן. יין לבן נהוג להגיש בטמפ' של 8-12
♦ כוס פיינט/בוסטון – Pint/Boston Glass – כוס בעלת זכוכית עברה המשמשת להגשת בירה ו/או לסגירה שייקר בוסטון, ויכולה לשמש גם ככוס ערבוב אם אין לכם אחת כזו.
♦ כוס פילנזר Pilsner Glass – כוס צרה וארוכה בעלת תחתית רחבה, לעיתים עם תוספת רגל קטנה ועבה ומיודעת להגשת בירות, ומאוד דומה לכוס סלינג.