לפירותיו של עץ מרולה מייחסים בפולקלור האפריקני תכונות של הגברת התשוקה המינית והפריון.
לפני כמספר שנים, כן אני נזכר, זה היה בט"ו בשבט, הוזמנתי להתארח באחת מתוכניות הרדיו. בתוכנית התאספו מיטב העוסקים בענף ולכל אחד היה תפקיד, אחד דאג לסושי, השני דאג ליין, באחריותי היה להכין מספר קוקטיילים על בסיס ליקר ה"אמרטו" (שקדים), שהרי בטו בשבט השקדייה פורחת.
אחד מאיתנו, ממגדלי הפירות הוותיקים בארצנו הופקד על עריכת שולחן ובו ממיטב פירות ארצנו. שולחן הפירות שהוא הכין עבורנו הציג תפוח סיני, לצד אבטיח, מלון ופרי אחד שלא הכרתי העונה על השם "מרולה".
השם מיד הזכיר לי את הליקר הייחודי והמפורסם "אמרולה" אשר מיוצר ע"י תאגיד Distillers Corporation הדרום אפריקאי. הליקר מיוצר מפרי הבר הטבעי של עץ ה"אמרולה" הגדל במישוריה הרחבים והפתוחים של דרום אפריקה.
המדענים קוראים לעץ "Sceroclarya Birrea " אבל הוא מוכר יותר בשם עץ מרולה.
עץ מרולה בינוני גדל לגובה של 10 מטרים, אך בתנאי גידול טובים הוא עשוי לצמוח אף לגובה של 15 מטרים. רק העצים הנקביים מניבים פירות, עסיסיים, חמצמצים ובעלי טעם אקזוטי. הפרי דומה בגודלו למשמש בינוני, בעל קליפה דמוית עור המכסה על ציפה לבנה וסיבית וגלעין גדול. בעונה טובה יכול עץ אחד להניב כ 2 טון של פירות. לפירותיו של עץ מרולה מייחסים בפולקלור האפריקני תכונות של הגברת התשוקה המינית והפריון.
הגילוי
פרי ה‘מרולה‘ מבשיל בחודש פברואר ממש בעיצומו של הקיץ באפריקה. תחילה צבע פרותיו בגוון ירוק אפרפר ובהבשלה סופית עוטה הפרי גווני צהוב. לאחר ההבשלה מפיצים הפירות ריח טרופי עז הנישא ברוח למרחקים ומושך מיני בעלי חיים רבים. הפילים אשר מגיעים לאזור בשל הריח נשארים בגלל הסוטול, לאחר שאכלו פירות מרולה בשלים, שנפלו לקרקע והחלו לתסוס בשמש החמה. כתוצאה מהתסיסה נוצרת תכולת אלכוהול קטנה בפרי וטעמו נעשה מתוק יותר. וכך, לאחר שפילים ניצפו מסתובבים שיכורים בג‘ונגלים של אפריקה, גילו המקומיים את הפוטנציאל העסקי הגלום בפרי.
תהליך הייצור
תהליך יצירת ליקר ה"אמרולה" מורכב ומעניין ודומה מאד לתהליך הייצור של ברנדי משובח. לאחר איסוף פירות מרולה, מוציאים את הגלעינים בעזרת מכשיר מיוחד, ובשר הפרי נמעך למיצוי התירוש. לאחר תוספת השמרים ותהליך תסיסה ממושך, מזקקים את הנוזל המותסס במזקקה דוודית עשויה נחושת ולאחר מכן מכניסים את הליקר לחביות עץ אלון להתיישנות של כשנתיים. תוך כדי תהליך ההתיישנות מעשירים את הליקר בתמציות טבעיות של פרי המרולה המופקות בתהליך מיוחד הלוכד את הטעמים הייחודיים של הפרי.
השלב האחרון ביצירת ליקר קרם ה‘‘אמרולה‘‘, הוא ערבוב הליקר עם שמנת משובחת, עד להשגת מרקם חלק ואחיד. בגלל שהליקר מעורב עם שמנת, רצוי ומומלץ לשמור אותו במקרר, לבל יתקלקל.
אגדות מספרות
שימושיו של העץ ה‘‘מרולה‘‘ שונים ורבים, ומשתנים משבט לשבט. מייחסים לו תכונות של הגברת התשוקה המינית ומכאן תפקידו המרכזי בטקסי פריון השבטים. בפולקלור העתיק הוא מוכר כ "עץ הנישואים", ועד היום ישנם שבטים אשר מבצעים את טקסי הנישואין תחת ענפיו הפוריים של העץ. בני שבט הזולו מאמינים שאדם החולה בחצבת, צריך לקום לפני עלות השחר, ומבלי לומר מילה, לצעוד אל עץ האמרולה ולנשוך את קליפת הגזע, לאחר מכן תיעלם החצבת.
ליקר האמרולה מגיע בבקבוקים של 700 מ"ל והוא מכיל 17% אלכוהול. אמרולה משלב טעמים אקזוטיים וטרופים כאחד. המרקם הקטיפתי של אמרולה מזכיר את טעם ריבת החלב. לסיכום, זהו ליקר שחובה לנסות, ולא רק בגלל האגדות הסקסיות אודותיו אלא בגלל טעמו הנפלא והמיוחד.
קוקטייל אמרולה
הרכיבים:
- 45 מ"ל ליקר אמרולה
- 15 מ"ל ליקר קפה איכותי
- 15 מ"ל שמנת מתוקה
- כדור גלידה וניל
הוראות הכנת אמרולה: מערבלים את כל המרכיבים בבלנדר חשמלי עם כמה קוביות קרח עד לקבלת מרקם אחיד וסמיך, מוזגים לכוס קוקטייל, מקשטים ומגישים.