עם ניחוח מקסיקני הוא כבש את העולם. והפך לאחד הקוקטיילים המזוהים ביותר עם חוויית בילוי מושלמת – המרגריטה. מה סוד הקסם של הקוקטייל? בואו נצלול יחד לתוך טעמו המיוחד ונגלה

בואו נצלול יחד אל מקורות הקוקטייל , נגלה מאיפה הגיע, איך נוצר ומה מקור השם, כשתוך כדי, גם נתוודע לסוד הקסם שמשאיר אותו פופולרי בברים, סדנאות קוקטיילים ואירוח ביתי יוקרתי.

 

מרגריטה – קווים לדמותה

מרגריטה קווים לדמותה
סוד הטעם של המרגריטה!

שם ומשפחה: קוקטייל המרגריטה הוא חלק ממשפחת ה"סאוור".

מרכיבים מסורתיים: טקילה, ליקר תפוזים טריפל סק ומיץ ליים.

הגשה: לרוב מגישים את הקוקטייל ישר בכוס מרגריטה או מעל קרח בכוס אולד פאשן. לחלופין, ניתן גם לערבל אותו בבלנדר עם קרח ולהגיש אותה במרקם קרח כתוש. לרוב הוא מוגש בכוס עם שוליים מצופים מלח.

 

מה שהתחיל כטעות חיננית במיוחד – טקילה דייזי (1936)

מרגריטה, היא המילה הספרדית לפרח החיננית (דייזי, באנגלית) וסביר מאוד להניח שהקוקטייל, הוא למעשה גרסה מקסיקנית לקוקטייל ממשפחת "דייזי", משפחת קוקטיילים, שמקורה בתקופה הויקטוריאנית, המורכבים מיץ הדרים, ממתיק כמו סירופ או ליקר, ובסיס אלכוהולי. האזכור הראשון לטקילה דייזי הופיע ביולי 1936 בעיתון  Moville Mail בכתבה שפרסם ג'יימס גרהם, עורך העיתון. בה כתב על ביקורו במקסיקו. בכתבה, גרהם מתאר ביקור בבר מקומי בשם "ביתו של הטקילה דייזי המפורסם". שם הברמן סיפר, שהמשקה נוצר במקרה כשלקח בטעות בקבוק שגוי בזמן הכנת קוקטייל. בסופו של דבר הלקוחה כל כך נהנתה מהקוקטייל שנוצר, כך שהזמינה אותו שוב ושוב והפיצה את השמועה לגביו.

 

המצאה של הממלכה הבריטית – פיקדור (1937)

בספרו Cafe Royal Cocktail Book , הברמן הבריטי בילי טארלינג מציג ב-1937 גרסה מוקדמת של הקוקטייל בשם "פיקדור". מדובר במתכון זהה לפרופורציות של המרגריטה של ימינו, שהופיע כ-15 שנים לפני אזכור המרגריטה, מה שמעלה את האפשרות שהמקור שלה הוא למעשה בריטי.

 

התפתחות הפיקדור לטקילה סאוור (1939)

בספר The World Famous Cotton Club: 1939 Book of Mixed Drinks  של הברמן הניו-יורקי צ'רלי קונולי מופיע מתכון בשם "טקילה סאוור", שכולל את אותם המרכיבים של הפיקדור, אך עם תוספת שוליים מצופי מלח ופלח ליים – אלמנטים שהפכו אותו למרגריטה קלאסית.

חשוב לדעת: הטקילה סוואר של קונולי היא בהחלט מרגריטה, כיוון שהיא טקילה ממותקת עם ליקר תפוזים.

 

3 רכיבים: פשטות ודיוק בתחילת הדרך מתכון לטקילה סוואר מ-1939

בר מן מכין מרגריטה
במרגריטה כל מרכיב חשוב!

מצרכים:

  1. 1.5 אונקיות טקילה
  2. 0.5 אונקיה קוואנטרו
  3. מיץ מ-1/2 ליים

אופן ההכנה: מנערים את כל החומרים עם קרח כתוש, מסננים לתוך כוס קוקטייל, מרופדת בקליפה של ליים ששפתה מצופה במלח, מקשטים בפרוסת ליים ומגישים.

 

לקרוא לקוקטייל בשמו: מרגריטה! (1953)

האזכור המתועד הראשון של הקוקטיילים "טקילה דייזי", "טקילה סאוור" תחת השם "מרגריטה" הופיע בספטמבר 1953 בעיתון בקליפורניה בשם The Press Democrat  שם מייקל דרמסט כתב טור על חופשתו במקסיקו שהיתה מלווה בהרבה קוקטיילי מרגריטה. בטור כתב: "האינפלציה במקסיקו לא השפיעה על מחיר המרגריטות… המרגריטה מורכבת מטקילה, קואנטרו ומיץ לימון, ומוגשת בכוס ששפתה נטבלה במלח… המחיר? 50 סנט לכוס."

 

פרסומים של מרגריטה

בדצמבר 1952 במגזין Esquire מופיע מתכון למרגריטה המכיל אונקיה אחת של טקילה, נגיעה של טריפל סק ומיץ מחצי ליים או לימון. המתכון לקוקטייל הופיע תחת תיאור ציורי במיוחד: "היא ממקסיקו…והיא יפהפייה למראה, מרגשת ומעוררת." בהמשך, זכה קוקטייל המרגריטה לאזכורים נוספים שמיצבו אותו כקוקטייל מפורסם במיוחד וביניהם ב-1954 בטור "סיטיסייד" של ג'ין שרמן בעיתון Los Angeles Times וב-1955 בטור ואלי רמבלינגס של דייב הימלין בעיתון The Van Nuys News. בטור זה מזכיר הימלין את שמו של ג'וני דרסר, ברמן ראשי ב- McHenry’s Tail o’ the Cock כמי שיצר את המרגריטה עוד ב-1937.

 

מיתוסים, אגדות וקוקטייל אחד: מי באמת המציא את המרגריטה ואת שמה?

על אף שג'וני דרסר הוא אחד מיני רבים שקרא לקוקטייל "מרגריטה". לשאלה הזו ישנן כמה תשובות המציגות גרסאות שונות. את המשקה מלווים מיתוסים שונים ומרתקים שנציג את חלקם:

  1. נשים שמנערות את עולם הקוקטיילים: הזווית הנשית סביב מקורות המרגריטה זוכה להבלטה דרך טענתה של שרה מוראלס, מומחית לפולקלור מקסיקני, לפיה המשקה הומצא בשנת 1930 על ידי דונה ברטה, שהיתה בעלים של בר בטקסקו, מקסיקו. אם אכן כך, המרגריטה היא לא רק קוקטייל אהוב. אלא גם עדות לחדשנות ולנוכחות הנשית בעולם הברים. שנשלט היסטורית על ידי גברים.

    התפתחות המרגריטה
    מרגריטה – מיתוסים שחייבים להכיר!
  2. המרגריטה של דני נגרטה – אהבה, מלח, וקוקטייל אייקוני:דויד דניאל "דני" נגרטה טען כי המציא את המשקה בשנת 1936, כשניהל מלון ורצה לייצר מחווה רומנטית לכבוד מרגריטה, אהובתו, שהעדיפה את המשקאות שלה עם מלח. כך, מתוך אהבה והבנה של טעמה הייחודי. רקח לה את הקוקטייל שעתיד להפוך לאחד המפורסמים בעולם.. ב-1944 עבר נגרטה לטיחואנה, שם עבד כברמן במסלול המרוצים אגואה קליינטה, מקום נוסף שמתיימר להיות ממקומות לידתה של המרגריטה. האם היה זה רומן או יד המקרה שהולידה את המשקה האלמותי? כך או כך, המשקה של נגרטה נשאר סיפור של אהבה בטעם לימוני ומלוח.

  3. המשקה של טוני דורלסר: מיתוס, מסורת וטעות בזמנים: אנדרווד, איש המכירות של יאנג'ס מרקט בלוס אנג’לס והמפיץ של טקילה קוארבו, ככל הנראה ביקש ב-1937 מג'וני דרסר, ליצור קוקטייל חדש על בסיס הטקילה שהפיץ. אך כאן מתחילה התעלומה, שכן, המסעדה בה עבד דרסר נפתחה רק ב-1939. לפי סיפור אחר, אנדרווד לא ביקש ליצור את המשקה. אלא הגיע לבדוק מדוע המסעדה מזמינה חמישה מארזי טקילה בכל פעם. רק כדי לגלות שהקוקטייל של דרסר הוא הסיבה. כדי להוסיף למסתורין: יש הטוענים שאנדרווד קרא לקוקטייל "מרגריטה" על שם אשתו, מרגרט, אך בפועל אשתו נקראה אדריאן.

  4. מרגריטה בטעות – הסיפור של פאנצ'ו מוראלס: ב-4 ביולי 1942, בבר "טומי'ס פלייס" בסיודאד חוארז, מקסיקו, התרחשה אחת מהטעויות המשמחות ביותר בעולם הקוקטיילים. פרנסיסקו "פאנצ'ו" מוראלס, הברמן באותו ערב. קיבל בקשה מקליינטית שהזמינה קוקטייל בשם "מגנוליה", אלא שמוראלס לא זכר את המתכון המדויק. עם זאת, הוא זכר שהמשקה הכיל קוונטרו, ליים ובסיס אלכוהולי. בהחלטה של רגע, הוא ערבב את אותם רכיבים עם טקילה והגיש לה את התוצאה. הלקוחה טעמה, חייכה ואמרה שזו לא קוקטייל מגנוליה, אבל זה בהחלט קוקטייל מעולה. מוראלס, ברוח יצירתית, או מחווה הומוריסטית. ענה שחשב שאמרה "מרגריטה", שמשמעותה פרח החיננית (דייזי) וכך נולד אחד הקוקטיילים האייקוניים בהיסטוריה—מתוך בלבול רגעי וחיוך של לקוחה מרוצה. אין ספק שהסיפור של מוראלס מוסיף נדבך קסום ואנושי לקוקטייל הפופולרי.

  5. מרגריטה למרג'ורי – הסיפור של דני הררה: סיפור נוסף של הקוקטייל, שאף הוא מתובל ביצירתיות, קסם ואלגנטיות מקסיקנית. מספר סיפור שמתרחש בשלהי שנות ה-40, אי שם בבר ברוסאריטו ביץ', מקסיקו. שם נולד קוקטייל שנועד עבור לאישה אחת והפך לאגדה עולמית. קרלוס דניאל "דני" הררה, בעל הבר. נתקל בבעיה יוצאת דופן: שחקנית בשם מרג'ורי קינג אהבה לשתות אלכוהול. אך טקילה הייתה המשקה היחיד שהצליח ליהנות ממנו מבלי לחוות תגובה פיזית לא נעימה. בהשראת ההעדפה הייחודית שלה, הררה החליט ליצור עבורה משקה ייחודי שמשלב טקילה עם קוונטרו וליים. ובתוספת שפת מלח על הכוס. אלמנט שהפך במהרה לסימן ההיכר של הקוקטייל. כך, כמחווה למרג'ורי, קרא למשקה "מרגריטה", שזו הגרסה הספרדית הקרובה ביותר לשמה.

  6. מרגריטה של פגי לי – כשהג'אז פגש את הטקילה: אי שם בגלווסטון, טקסס, בסוף שנות ה-40 או תחילת ה-50, נוצר קוקטייל אייקוני בהשראת כוכבת ג'אז מהפנטת בשם פגי לי. סנטוס קרוז, ברמן בסטודיו לאונג', קיבל בקשה מזמרת הג'אז האגדית: "משקה טקילה בלי הרבה בלגן בתוכו."

קרוז יצר שילוב פשוט אך מתוחכם של טקילה, קוונטרו וליים, וקישט את שפת הכוס במלח. בעלה של לי, התרשם כל כך מהמשקה והחליט להעניק לו שם מחווה לאשתו. מאחר ש"פגי" הוא כינוי ל"מרגרט", וכדי לתת לקריצה לטקילה המקסיקנית, הוא בחר בשם מרגריטה. כך, בליל ג'אז מהפנט ואווירה מרגשת. נולד אחד הקוקטיילים האהובים, עם מחווה לאלגנטיות והייחודיות של פגי לי.

  1. מרגריטה באווירת אצולה – מסיבת חג המולד ששינתה את עולם הקוקטיילים: בערב חג מולד נוצץ בשנת 1948, באקפולקו שבמקסיקו, אשת החברה הגבוהה מרגרט סאמס ארחה מסיבה יוקרתית שתיזכר בהיסטוריה, לא רק בשל האורחים המכובדים, אלא גם בזכות יצירת קוקטייל אגדי. לפי האגדה, במהלך האירוע, מרגרט עצמה ערבבה משקה חדש המבוסס על טקילה, קוונטרו וליים. שהפך ללהיט בקרב אורחיה. השם "מרגריטה" התאים להפליא, בין היתר כמחווה לשמה הפרטי.
מרגריטה עם מלח
ככה מגישים מרגריטה!

חומר למחשבה: סיפור שזור במיתוס

אין ספק שעם עליית הפופולריות של טקילה קוארבו. בארצות הברית בתמיכת קמפיין פרסום נרחב של יאנג'ס מרקט בראשות ורנון אנדרווד. המרגריטה הפכה במהרה לאחד הקוקטיילים המבוקשים בעולם. לא רק זה, ייתכן אף שקיים קשר נסתר בין סיפורה של מרגרט סאמס לסיפורו של הברמן הנודע. שיצר את המרגירטה עבור לקוחה מסתורית שביקשה "מגנוליה". האם אותה גברת הייתה למעשה מרגרט סאמס? כמו כל סיפור טוב בהיסטוריית הקוקטיילים, התשובה נשארת חבויה בערפל הזמן.

המרגריטה של המאה ה-21: שילובים מפתיעים וטעמים חדשים

אי אפשר לספק היסטוריה של קוקטייל קלאסי, בלי לתת טעימה מהשילובים המפתיעים שהעת המודרנית מביאה עמה לבר, סדנאות קוקטיילים ואירוח ביתי ייחודי כאחד. כיום, הקוקטייל הקלאסי מקבל פרשנויות מודרניות ומלהיבות. בשנים האחרונות, ברים ומיקסולוגים ברחבי העולם מרחיבים את גבולות הקוקטייל המוכר. עם תוספות יצירתיות כמו פירות אקזוטיים, עשבי תיבול, ותבלינים לא שגרתיים כמו צ'ילי מעושן או מלח שחור מהוואי. בנוסף, גם טרנד הבריאות משפיע על המרגריטה. עם גרסאות דלות סוכר, שימוש בממתיקים טבעיים כמו אגבה ואפילו תוספות סופרפוד כמו מאצ'ה או ספירולינה. גם המרקם כיום מגוון; מסורבה מרענן ועד גרסאות מוגזות עם סודה. הקוקטייל של 2025 הוא לא רק משקה. אלא חוויה חושית המשלבת מסורת עם חדשנות, והופכת את הקוקטייל האהוב לרלוונטי מתמיד.

 

המרגריטה כאייקון – הוכחה שפשטות היא שלמות

אין ספק שלמרות כל הווריאציות החדשניות, יש קסם על-זמני בפשטות המדויקת של מרגריטה קלאסית. שלושה מרכיבים בלבד: טקילה, ליים טרי וקוונטרו, מאוזנים בשלמות ליצירת קוקטייל רענן ומדויק. אין צורך בתוספות מיותרות כשיש הרמוניה טבעית בין חמיצות, מתיקות ועוצמת הטקילה. לפעמים, דווקא הפשטות היא זו שמנצחת. ומרגריטה קלאסית מוכיחה שאיכות, דיוק ואיזון הם הסוד האמיתי לנצחיות שלה. וכך, היא תמשיך לככב בצורתה הקלאסית או המודרנית עוד שנים רבות. בברים, סדנאות קוקטיילים ואירוח ביתי יוקרתי.

 

סדנת קוקטיילים או קורס ברמנים תספק לכם את כל הידע הדרוש על מנת להכין את המרגריטה המושלמת והמדויקת ביותר עבורכם. ועכשיו אתם יודעים את כל הסיבות לעונג הטמון בכל כוס שתמזגו!